Lidt historie om kanonbådene og kanonbådskrigene

Da englænderne i september 1807 (efter et voldsomt bombardement af København) stak afsted med den danske flåde - og de tog det hele med, var der et problem. Danmark består nærmest udelukkende af kystnære strækninger, bugter, fjorde og bælter. Så skal landet forsvares, skal der bruges en flåde. Og umiddelbart var der hverken penge eller træ i landet til at genopbygge flådens store skibe. Løsningen blev blandt andet kanonbådene.

Der var to slags kanonbåde, de lidt større kanonchalupper, med en stor kanon i hver ende, og kanonjollerne, der kun var bevæbnet med en stor kanon agter og en mindre haubits i forstævnen.

Kanonbådene kunne føre sejl, men i kamp blev de typisk roet. Det betød at de kunne manøvrere udafhængigt af vinden. Det kunne de store fartøjer ikke, og det gav kanonbådene en fordel. Det betød at de små både kunne give sig i kast med større krigs- og handelsskibe.

Der var naturligvis tale om nålestiksoperationer, men kanonbådene kunne sammen med en hel del privat udrudstede kaperskibe (statsanerkendte sørøverskibe) genere den engelske flåde ret meget. I det lange løb - og i sammenhæng med de øvrige dele af Napoleonskrigene, som denne konflikt var en del af - battede det dog ikke så meget. Napoleon (og Frankrig) tabte krigen, og Danmark endte på tabersiden. i 1814 var det slut, og ved Wienerkongressen i 1815 måtte Danmark som en del af fredsslutningen afstå Norge til svenskerne.

Kanonbådene var i nogle år derefter stadig en del af den danske flåde, de nævnes blandt andet også i krigen i 1864. Men i over hundrede år har de været væk. Der blev bygget en kanonjolle i Norge i 1980'erne og nu er der søsat en kanonjolle i Korsør i 2019. Disse nye kanonbåde skal dog ikke i krig. De skal udelukkende bruges til at levendegøre historien for nuværende og fremtidige indbyggere og gæster i Korsør og omegn.

Korsør ProduktionsHøjskole (nu en del af FGU Syd- og Vestsjælland) har udgivet en bog om Korsør og kanonbådskrigene. Bogen er skrevet af Verner Ljung. Man kan se den her, og bogen kan købes på skolen. Man kan komme forbi på Norvangen 15 i Korsør i skolens åbningstid - eller man kan kontakte skolen på telefon 5835 0909 eller mail fgu@fgusv.dk